≡ Menu

Znamenitosti Londona

London je najbolj priljubljeno in obiskano mesto v Veliki Britaniji. Glavno mesto Anglije ter kraljevine Velike Britanije se nahaja na JV delu otoka, v bližini izliva reke Temze v morje.

Ustanovljen je bil leta 50 pr.n.št kot središče rimske province na Britanije z imenom Londinium. Skozi stoletja se je mesto razširilo in okrepilo do te mere, da je postalo ena največjih svetovnih prestolnic. Je gospodarsko, politično, kulturno in izobraževalno središče Velike Britanije, z vplivom na države Evropske Unije ter nekdanje skupnosti Commonwealth, kateri še vedno predseduje.

London je poznan kot mesto urejenih parkov ter zelenic, med njimi prevladujejo Regent’s park, Hyde park, Greenwich park in Richmond park s slovitim Wimbledonom.

V mestnem središču si oglejte Buckinghamsko palačo, v kateri živi in dela britanska kraljica, westministersko palačo in Big Ben, katedralo sv. Pavla, Tower Bridge, trdnjavo Tower of London, muzej voščenih lutk … Na trgu Piccadily lahko pozdravite kapitana Nelsona in se podate v nakupe na slovito Oxford street. Športni navdušenci boste veseli obiska stadiona Wembley, lahko pa tudi pozdravite trenutnega predsenika britanske vlade na Downing street 10.

Za potovanje po Londonu najbolj priporočamo uporabo podzemne železnice ali slovitih rdečih dvonadstropnih avtobusov.

Številne opise glavnih znamenitosti Londona najdete v turističnem vodniku, ki je zagotovo odličen pomočnik pri raziskovanju Londona.